Városunk az érvényes jogszabály értelmében évente kétszer a  tavaszi és nyári „lomtalanítás“ keretén belül biztosítja be a nagyterjedelmű hulladék összegyűjtését illetve szállítását a családi házaktól és a lakótömböktől.

Kizárólagosan ezekben az időpontokban lehet a nagyterjedelmű hulladékot a tárolóedények mellé a közterületekre elhelyezni.

Ha a „lomtalanítással“ a fent említett időpontokban nem érkezik, a hulladékudvar (gyűjtőudvar) egész évben a lakosok rendelkezésére áll a nagyterjedelmű hulladék ingyenes elhelyezésére.

A  szállítást a hulladékudvarra a lakos saját költségén fedezi illetve fizetett szolgáltatás keretén belül konténer és szállítás rendelhető a szolgáltatások elvégzésére jogosult személynél a TSM kft-nél.

Ingatlan eladásnál illetve vásárlásnál, ha az ingatlan „lomtalanítására“ kerül sor, szintén igénybe vehető a fizetett szolgáltatás a TSM kft-től (konténer és szállítás rendelése)

A nagyméretű hulladék alatt olyan hulladékot értünk, amelyet méreteinél fogva nem lehet a maradék hulladék gyűjtőedényében gyűjteni, pl. különféle bútorok, szőnyegek, ablak- és ajtókeretek, matracok, ülőgarnitúrák, székek, padlóburkolatok stb.

Figyelmeztetjük a kedves lakosokat, hogy az érvényes jogszabályok valamint az  általános érvényű rendelet alapján 1500 €-ig terjedő bírság szabható ki arra, aki a tavaszi illetve őszi lomtalanítás meghatározott időpontjain kívül közterületre helyezi a nagyterjedelmű hulladékot, mivel ún. „illegális” hulladéklerakatot hoz létre.

Az illegális hulladéklerakatok felszámolása a közterületekről  valamint a hulladékszállítás több ezer eurót emészt fel a város költségetéséből, amit más célokra is fel lehetne használni.

„A környezetünk egy tükör, amelyben láthatjuk tetteink vagy nemtörődömségünk következményeit”.