Nagymegyer Városa értesíti a tisztelt lakosságot, hogy a háztartási és osztályozott hulladék szállítása 2020. első negyedévében a következő harmonogram szerint zajlik: itt!

Nagymegyer Város polgármestere megkéri a tisztelt lakosokat, hogy a helyi utakon található, nem működő (eltömődött)  esővíz elvezetőket a következő telefonszámon jelentsék,  +421 907 892 400, hogy a hiba minél gyorsabban elhárítható legyen.

kanalizačné vpuste1

Nagymegyer Városa figyelmezteti a járművezetőket valamint a közlekedés összes résztvevőjét, hogy a város területén a biztonságos és zavartalan közlekedés érdekében tartsa be a közúti közlekedés szabályait az érvényes törvények és rendeletek alapján.

Továbbá figyelmezteti a gyalogosokat, hogy elsősorban a járdán közlekedjenek és a gyalogosátkelőhelyeket használják, valamint a kerékpárosokat, hogy a járdát ne használják kerékpározásra!

A város felhívja a lakosok figyelmét a 157-es általános érvényű rendeletre, mely értelmében a város tulajdonában illetve kezelésében lévő zöldterületeken TILOS a parkolás mindennemű gépjármű számára.

Továbbá a gépjármű tulajdonosa köteles a használaton kívül lévő gépjárművet illetve a hulladékgépjárművet (nem rendelkezik érvényes műszaki és emissziós vizsgával) a közterületről eltávolítani.

Az érvényes jogszabályok valamint az általános érvényű rendelet megszegése büntetést von maga után, bírságolható. A városi rendőrség 2020. március 31. után intenzívebben és nagyobb odafigyeléssel fogja ellenőrizni a városi közlekedés biztonságát, valamint a jogszabályok és rendeletek betartását.  

Ha tiszta bolygót szeretne hagyni a következő generáció illetve nemzedék  számára,  a TSM kft. a városi hivatallal és a RECObal kft.-vel karöltve lehetőséget kínál az együttműködésre a hulladékosztályozás területén. A legtöbb hulladék - különválogatva - anyagában újrahasznosítható, vegyesen viszont csak növeli a szeméthegyet. A hulladékhegyek csökkentésének egyik lehetősége a szelektív hulladékgyűjtés, mely többek között a számunkra már feleslegessé, használhatatlanná vált hulladékoktól segít bennünket környezetbarát módon megválni.

Ha törődik a környezettel és az életminőséggel, csatlakozzon hozzánk!

Feltételek:

Aki bekapcsolódik a hulladékosztályozásba, kap 3 db műanyagzsákot a műanyag – fém és a többrétegű hulladékok osztályozására és 1 db erősített zsákot az üvegre.

  • Az első zsákba a tiszta PET flakonok a háztartási olajosflakonon kívül és egyéb műanyag csomagolóanyagok (háztartási és tisztálkodási szerek)
  • A második zsákba kerülnek az italosdobozok (alumínium illetve fém), fémalapú csomagolóanyagok, fóliák, zacskók ( nem szennyezett)
  • A harmadik zsákba a többrétegű csomagolóanyagok (tetrapack) valamint a szennyezett műanyaghulladék
  • A negyedik erősített zsákba pedig a tiszta üveghulladék

Az üveghulladék biztonságos gyűjtésére lehetőség van 120 literes illetve 240 literes zöld színű tárolóedény vásárlására a TSM kft.-nél, a 120 literes tárolóedény 30Eur/db a 240 literes pedig 40 Eur/db.

További információért hívja a következő telefonszámot: +421 948 589 160 vagy kérdésére szívesen válaszolunk a következő e-mail címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A környezet drága kincs. A környezetünk egy tükör, amelyben láthatjuk tetteink vagy nemtörődömségünk következményeit.

szelektiv hulladek gyujtese

 

Nagymegyer Város Önkormányzata értesíti a  lakosságot, hogy 2019. március 5-én a Nagymegyeri Corvin Mátyás Művelődési Központban immár harmadik  alkalommal az EKOTOPFILM-ENVIROFILM fesztivál  regionális turnéjaként filmvetítésekre kerül sor, amelyek az életkörnyezetünk állapotára illetve jövőbeni kilátásainkra hívja fel a figyelmet. „Már az is fontos lépés, ha a saját, szűkebb környezetünkkel tudatosabban bánunk, élünk. Talán még nincs késő, hogy változtassunk és ne hagyjuk elpusztulni a Földet“.

A filmfesztivál keretén belül  18.00 órától egy rövid beszélgetésre kerül sor, témája Háztartás hulladék nélkül,  ahol a szakelőadó röviden felvázolja a hulladékkeletkezés megelőzését illetve, hogyan kell helyesen osztályozni a hulladékot, ha már megtalálta az utat az otthonunkba.

Mindenkit szeretettel várunk.

A rendezvényre a belépés ingyenes.

További információ és a részletes program a www.ekotopfilm.sk/velkymeder valamint a függelékben!

Ekotopfilm

Nagymegyer Város Környezetvédelmi Szakosztálya az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerigazgatóság levele alapján értesíti a tisztelt lakosságot, hogy az Európai Komisszió törölte a kivételt az egy sertésből álló, saját fogyasztásra történő gazdaságok nyilvántartásba vételéről.  

Minden sertéstenyészetet, azt is, amelyben csak egy sertést tartanak saját fogyasztásra, a jelenlegi jogszabályok alapján kötelezően  nyilvántartásba kell venni! A regisztrálást a Dunaszerdahelyi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszerigazgatóságon lehet bejelenteni munkanaponokon 7:30-tól 15:30 óráig a következő címen: Korzo Bélu Bartóka 789/3, 929 01 Dunajská Streda. Érdeklődni a következő telefonszámon lehet: 0905 875 136 illetve 031/552 48 70  

Pozsony egyik  alapiskolája  8. osztályos tanulóinak egy csoportja a múlt héten a Pozsony megye által kihirdetett projekt keretén belül – Utazz, ismerkedj, segíts – meglátogatta városunkat , hogy a város területén bármilyen munkában segítsen. A projekt célja, hogy a tanulók minimum 24 órára elhagyják a lakhelyüket és a kiválasztott településre utazzanak mobiltelefon nélkül, pontosan meghatározott költségvetéssel – útiköltség, szállás-és étkezési költség – megismerve az adott települést és az ott élő embereket és felajánlják a segítségüket természetesen pénzügyi juttatás nélkül. Kamera illetve fényképezőgép segítségével rögzíthették, hogy mit és hogyan segítettek, riportot készítettek, amit a diáktársaiknak illetve a nagyközönségnek fogják bemutatni.

A tanulók a városháza környezetvédelmi szakosztályán érdeklődtek, hogy hol és mit segíthetnének. Csütörtök délután az Ifjúsági téren gereblyézték és zsákokba rakták a leveleket, majd pénteken délelőtt a katolikus temetőben segítettek. Köszönjük!

plagát VÝZVA

 

Nagymegyer Városa értesíti a lakosságot, hogy havonta 2 alkalommal a papírhulladék gyűjtésére kerül sor a város és az izsapi városrész területén a családi házak elől. 

Nagymegyer Városa értesíti a tisztelt lakosságot, hogy a háztartási és osztályozott hulladék szállítása 2019. első negyedévében a következő harmonogram szerint zajlik: itt!